Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, rolul lui fiind esențial pentru o calitate bună a vieții. Când acest organ începe să nu mai funcționeze aşa cum trebuie pot apărea o mulțime de boli grele care, în timp, provoacă decesul. Din fericire există o rețetă simplă şi eficientă care stimulează regenerarea ficatului şi îl curăță complet de toxine în numai 3 zile.

Tot ce trebuie să faci este să pui într-un blender 6 căni de apă, 3 lămâi, 5 tulpini de țelină şi o cană de pătrunjel tocat. Consumă amestecul de 3 ori pe zi, timp de 3 zile, iar în această perioadă încearcă să nu mai mănânci alimente grele şi să bei multă apă. Vei observa că la finalul curei te vei simți mult mai bine şi chiar vei scăpa de câteva kilograme în plus.

Ţelina: beneficii asupra sănătății

Beneficiile pentru sănătate ale țelinei nu implică doar scăderea tensiunii arteriale. Ţelina conține cel puțin opt tipuri de compuşi care luptă împotriva cancerului.

Planta face parte din aceeaşi familie ca şi pătrunjelul şi feniculul: Umbelliferae. Poate atinge chiar şi înălțimea de 30-35 cm. Ţelina albă este cultivată în zone umbrite, ferită de lumina directă a soarelui. Astfel se explică de ce aceasta are o cantitate mai mică de clorofilă în comparație cu alte plante înrudite.

Rădăcina țelinei este crocantă şi este deseori utilizată pentru gătit, la supe sau salate. Are gust uşor sărat, în funcție de soi. De aceea, se recomandă ca sucul de țelină să fie amestecat cu sucurile fructelor dulci.

Beneficiile nutriționale ale țelinei:

Frunzele de țelină sunt bogate în vitamina A, în timp ce tulpinile sunt o sursă excelentă de vitamina B1, B2, B6 şi C la care se adaugă potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu şi aminoacizi esențiali.

Sodiul organic conținut de țelină este recomandat pentru consum, fiind esențial pentru organism. Chiar şi persoanele sensibile la sare pot consuma fără grijă sodiul din țelină, spre deosebire de sarea de masă, care îi afectează pe cei care suferă de hipertensiune arterială.

Deşi cele mai multe dintre alimente îşi pierd nutrienții în timpul gătitului, majoritatea compuşilor din țelină rezistă la temperaturile înalte.

Beneficii pentru sănătate:

Consumul țelinei contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Atunci când sucul de țelină este combinat cu sucurile altor plante, beneficiile sunt sporite, pentru diverse afecțiuni. Studii recente au demonstrat că țelina ar putea fi eficientă în combaterea mai multor forme de cancer.

Printre beneficiile sucului de țelină se enumeră:

Reducerea acidității. Minerale importante din acest suc echilibrează în mod eficient ph-ul sângelui din organism şi neutralizează aciditatea.

Tonic. Sucul de țelină acționează ca un tonic perfect pentru atleți, de exemplu, iar după antrenamente înlocuieşte electroliții pierduți şi rehidratează organismul cu minerale.

Previne cancerul. Ţelina este cunoscută pentru compuşii săi, cu rol în oprirea dezvoltării celulelor tumorale. Acizii fenolici conținuți de țelină blochează acțiunea prostaglandinelor care stimulează creşterea celulelor tumorale. Cumarinele contribuie la prevenirea formării radicalilor liberi din celulele afectate de tumoare.

Scade colesterolul. S-a demonstrat că sucul de țelina scade colesterolul total, dar şi colesterolul rau (LDL).

Combat constipația. Ţelina are efect natural laxativ şi ajută la relaxarea nervilor care au fost suprasolicitați.

Reglează temperatura corpului – când vremea este caldă, iar atmosfera uscată, se recomandă să se consume un pahar de suc de țelină de două-trei ori pe zi, între mese. Acesta va contribui la normalizarea temperaturii corpului.

Diuretic. Potasiul şi sodiul din sucul de țelină reglează nivelul fluidelor din organism, stimulează producția de urină şi ajută la eliminarea excesului de lichid.

Antiinflamator. Poliacetilena din țelină este un remediu uimitor pentru toate tipurile de inflamație, ca şi cele caracteristice artritei reumatoide, osteoartritei, gutei, astmului şi bronşitei.

Funcția renală. Ţelina susține activitatea normală a funcției renale, contribuind la eliminarea toxinelor din organism, fapt ce previne formarea pietrelor la rinichi.

Scade tensiunea arterială. Consumul zilnic de suc de țelină, timp de o săptămână va duce la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale. Un compus din țelină va relaxa muşchii din jurul arterelor, va dilata vasele de sânge, iar acesta va circula normal. Pentru instalarea acestui efect, se va consuma suc de țelină timp de o săptămână, se va face o pauză de trei săptămâni, iar apoi cura se va relua.

Sistemul nervos. Mineralele organice alcaline din sucul de țelină au efect calmant asupra sistemului nervos, ceea ce face din acesta o băutură ideală pentru cei care suferă de insomnii.

Scădere în greutate. Se recomandă consumarea sucului de țelină pe tot parcursul zilei. Acesta va diminua pofta de dulciuri şi alimente sățioase.

Pietre la vezica urinară şi biliară. Sucul de țelină nu are doar efect diuretic, ci ajută şi la eliminarea pietrelor vezicii biliare şi urinare.

Recomandări pentru consumul țelinei:

Alegeți o țelină verde, bogată în clorofilă. Asigurați-vă că tulpinile şi rădăcina sunt tari, nu moi. Dacă doriți să o păstrați în frigider, înfăşurați țelina într-o pungă de plastic sau o pânză uşor umezită. Nu o lăsați prea mut la temperatura camerei pentru a nu se ofili. În cazul în care frunzele sunt ofilite, pulverizați puțină apă peste acestea şi puneți-o la frigider pentru a-şi recăpăta prospețimea.

Atenție!

Ţelina este o plantă suculentă care este acoperită de un strat de „pesticide” care o protejează de ciuperci. Acest strat protector conține psoralena, compus care nu este bine tolerat de unii oameni. Cei care manifestă probleme la nivelul pielii dupa ce consumă țelină, ar putea avea sensibilitate la psoralenă.

Persoanele cu tensiunea arterială scăzută, au acuzat o scădere şi mai accentuată a tensiunii după consumarea țelinei. De aceea, dacă vă încadrați în această categorie, evitați consumul constant de țelină.

Sursa: kilo365.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Lucruri extraordinare despre creierul uman
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here