Românii au creat o rachetă care revoluţionează zborul în spaţiu. NASA interesată de Haas 2CA: „Este cea mai rapidă din lume”

0

Articole adăugate recent

Inventatorii români se bucură de apreciere peste ocean. Compania românească, ARCA Space Corporation, a prezentat în Statele Unite ale Americii racheta Haas 2CA, un lansator orbital inovativ care se plasează pe orbită alături de sarcina utilă.

 

Tipul de vehicul este denumit Single Stage to Orbit (SSTO). Haas 2CA este dotată cu un motor aerospike liniar, având un consum de 30% mai redus comparativ cu motoarele rachetă actuale.

Sarcina utilă pe care o poate plasa pe orbită este de 100kg, la un cost de lansare de un milion de dolari, cel mai scăzut pentru un lansator orbital, afirmă reprezentanţii ARCA .

Racheta are o lungime de 16m, un diametru de 1,5m si o greutate la lansare de 16,290 kg. Forţa maximă de tracţiune a motorului este de 33,5 tone în vid, acesta funcţionând cu apă oxigenată concentraţie 90% şi kerosen.

 

ARCA Space Corporation colaborează cu centrele NASA Kennedy, Ames, Wallops, Marshall, Stennis si Johnson în cadrul Cooperative Opportunity Program, care are ca scop pregătirea primului zbor al rachetei care va avea loc în 2018 de la Wallops Flight Facility, Virginia.
ARCA, deţinută de românul Dumitru Popescu, a iniţiat oferta publică pentru cei doritori să devină coproprietari ai companiei, capitalul urmând a fi investit în programul Haas 2CA.

„Când racheta Haas 2CA se va lansa va fi prima rachetă din istorie care se va plasa in totalitate pe orbită, fără a utiliza trepte intermediare. Acest lucru oferă posibilitatea scăderii semnificative a costurilor de producţie si lansare a rachetei.

Haas 2CA poate fi lansată şi de la centre de lansare din interiorul Statelor Unite, deoarece nu exista trepte care sa reintre in atmosferă după utilizarea lor. Rachetele in mai multe trepte, deşi mai performante in ceea ce priveşte sarcina utilă, au fiabilitate mai scăzută si costuri mai mari, datorită numărului crescut de componente.

Tehnologia SSTO, odată implementată, va scădea timpul şi costurile de lansare, lucru aşteptat de industria aerospaţială de foarte mult timp. De asemenea, această rachetă va fi cel mai rapid vehiculul spaţial putând atinge orbita în sub 5 minute.” a spus Dumitru Popescu, preşedinte ARCA Space Corporation.

Sursa: ziarulnational.md


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Cum s-a salvat lumea acum 111 ani de Ciuma Manciuriană

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here