Românii l-au vândut la fier vechi, dar iahtul “Libertatea” a devenit vas de lux sub pavilion britanic!

0

Articole adăugate recent

Iahtul “Libertatea” nu a fost reparat. A fost  vândut la fier vechi. L-au recondiționat alții și  a devenit vas de lux.

Vândut de autoritățile române la preț de fier vechi unui britanic, iahtul respectiv este astăzi unul dintre cele mai luxoase din lume.

Vânzarea nu trebuia să aibă loc pentru că nava era înscrisă în categoria „Tezaur”și făcea parte Patrimoniului Cultural Național, scrie ziaruldeinvestigații.ro. Pe fostul iaht regal s-au luat 265.000 dolari, dar restaurat şi rebotezat „Nahlin“este evaluat astăzi la cca. 50 milioane de euro, fiind clasat în top 6 al celor mai luxoase vase de croazieră.

Ambarcațiunea  a fost construită în anul 1930 la Şantierul John Brown & Co Ltd, din Clydebank (Scoţia).

Primul proprietar al navei a fost lady Annie Henriette Youle, care i-a dat numele “Nahlin”.

În 1934 a devenit iahtul Casei Regale din Marea Britanie, fiind cumpărat de Regele Edward al VIII-lea, iar în 1937 era cumpărat de Guvernul Tătărăscu, cu suma de 120.000 de lire sterline. Nava s-a numit “Luceafărul” şi a fost dăruită Casei Regale.

Pe 6 ianuarie 1948, comuniștii au rebotezat-o “Răsăritul” şi mai târziu “Libertatea”, nume sub care a fost acostată la Galaţi, fiind folosită ca restaurant plutitor. După 1990, nava a făcut parte din activele fostei reţele de restaurante Regal SA Galaţi, iar în 1998 a fost vândută de FPS și „exportată” în Anglia.

Sub numele  „Nahlin” colindă iarăși mările și oceanele lumii.

Sursa: b1.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here