Primarul român care conduce o localitate din Germania, o face fără salariu și își dă interesul pentru a găsi soluții în comunitatea pe care o conduce

0

Acest primar fără salariu, deși are funcție onorifică, își dă interesul pentru a găsi soluții în comunitatea pe care o conduce. Mai sunt și alții ca el în Germania, relatează ProTv. Campania „Căutăm primar, model european” a ajuns și în localități mici din fosta RDG. Românul , Ștefan Guzu, plecat din țară în urmă 20 de ani, este primarul a  900 de oameni în provincia Pomerania Inferioară.

Face parte din forțele de ordine publică din Poliția Germană. Zilnic îmbracă uniforma și merge să vegheze la siguranța autostrăzilor, iar după program vine la primărie. Pentru el, meseria de edil este un hobby.

Vrea  binele comunității din care face parte și afirmă că în administrația germană nu este loc de interese, contracte cu dedicație și risipă.

Comuna Ivenack are doar 900 de locuitori și se întinde pe 40 Km2. Primarul ei, Ștefan Guzu, e căsătorit cu o nemțoaică și a venit în Germania în anul 1996. S-a angajat ca polițist, ajungând șef de tură la poliția autostrăzi. A reușit să-și ajute niște prieteni pompieri din Ivenack să obțină fonduri pentru o autospecială nouă, iar pompierii i-au cerut să fie primar la ei în comună.

Ştefan Guzu nu a uitat de unde a plecat «Inima mea bate atât pentru patria mamă, cât şi pentru patria adoptivă»

E mereu cu gândul la părinții și frații săi din comuna natală, din județul Bistrița. A început să gândească  la fel ca un edil neamț: a alocat fonduri pentru modernizarea Căminului Cultural din Ivernack și a restaurat strada principală cu piatră cubică. Curățenia din comună o face cu voluntari localnicii. Și soția sa, în prezent consilier local, face voluntariat la primărie. Poate deconta lunar în limita a 700 de euro pentru diverse cheltuieli, dar nu primește salariu și nu poate face cheltuieli de protocol din banii Primăriei.

Ștefan Guzu afirmă că poate decide orice reabilitare de clădiri și de modernizare la străduțe, spații verzi și parcări. Își alege constructorul după ce analizează trei oferte, fără a fi nevoie de licitații publice. Știe legea și nu o încalcă.

Pentru o factură mai ieftină la curent în comună: a montat panouri solare pe clădirea unei foste ferme zootehnice, care aparține primăriei și pe care vrea să o dezvolte în parteneriat public privat. Intenționează să creeze un cămin de bătrâni și să aibă spații de birouri într-o clădire care altfel zăcea părăsită.

E primar independent și de câte ori vine în România povestește și familiei, dar și aleșilor din comuna bistrițeană, despre lipsa sferelor de influență din administrația germană. Declară cu mâna pe inimă că nu există firme de casă care sponsorizează la partid și pe care primarii să le accepte forțat, pentru că așa se dictează de la județ sau din ministere.

Primarul spune și că localitatea are buget mic, mai puțin de 85.000 de euro pe an. Cei mai mulți bani vin de la o societate agricolă, care dă o parte din profit la comună, conform legii landului. Ștefan Guzu spune că de la impozitele localnicilor vin doar 3.500 de euro și din acest motiv nu a dorit să aibă un sediu de primărie, așa cum au alte comune, ci și-a făcut birou în sediul pompierilor.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here