Roșia-pom, soiul gigant care produce zeci de mii de tomate, a început să se se cultive și la noi

0

Roșia-pom este un soi cât se poate de real, deşi, la prima vedere, pare de domeniul ficţiunii. Octopus Tomato Tree nu este autohton, ci își are orginea în Italia şi se cultivă chiar şi în România.

Roşia-pom este obținută în urma unui proces de hibridare, nefiind modificată genetic, cum s-ar putea crede. Tulpina ajunge până la 3-4 metri, trăieşte până la 7 ani, în funcţie de climă, şi poate produce cantităţi impresionante de tomate.

Cea mai mare roşie-pom care a intrat în Cartea Recordurilor avea o coroană de 50 de metri pătraţi şi a produs nu mai puţin de 32.000 de tomate.

În România, roşia-pom a fost cultivată cu succes în judeţul Neamt, la Balţăteşti, de Valentin Cucu, un cunoscut legumicultor şi culegator de seminţe de plante mai puţin cunoscute publicului larg.

Acesta a povestit pentru Agrointeligenta că a căutat seminţe pentru roşia-pom după ce a văzut o fotografie care l-a uimit. Aşa a aflat că la origine este un soi italian, care a fost obţinut prin 1937 de o familie de grădinari. Românul avea să găsească seminţe nu în Italia, cum era de aşteptat, ci în Canada, o ţară cu o climă destul de asemănătoare cu a României.

Plantele crescute de Valentin Cucu în România au ajuns la o înălţime de peste 2 metri, iar din 4 fire în primul an a recoltat 36 kilograme de roşii, în condiţiile în care trei etaje de flori au avortat în lunile de vară.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here