Articole adăugate recent

Giethoorn e un sat pitoresc desprins parcă dintr-un basm, iar odată ajuns aici, trebuie să multumeşti divinităţii că ai avut parte să vezi aşa ceva.

Un sat liniştit în care se trăia frumos, departe de aglomeraţia urbană pâna prin anii ’60, când filmul „Funfare” filmat aici a facut populară zona şi a scos-o din anonimat, azi Giethoorn ajungând în top 10 obiective turistice de top ale Olandei.

În acest loc de vis, vezi cum trăiesc olandezii la ţară, într-un sat deosebit în care maşinile se lasă într-o parcare la marginea satului  şi îl poţi vizita doar în plimbare per pedes sau pe vaporaşe cu motor. De aici şi numele de Veneţia olandeză.

Istoria satului începe în 1230, când un grup de refugiați din sudul țării au găsit locul acesta. Singurul lucru care atrăgea atenţia era un număr foarte mare de coarne de capră, rămase după o inundație puternică. De aici a provenit și denumirea satului – Goat horns sau „coarne de capră”.

Cu timpul, oamenii nu numai că au schimbat denumirea satului pe una mai armonioasă, dar au şi descoperit că locul acesta e plin de turbă. Mulțumiți de asta, sătenii au săpat în acele locuri unde le-a fost cel mai convenabil. În urma acestor săpături au apărut gropi, care apoi au devenit iazuri, ce s-au unit într-un lanț de canale, care acum atrag turiștii din toată lumea.

Casele din sat sunt în mare parte situate pe insulițe, legate între ele prin poduri din lemn, care aici se găsesc în număr mare (peste 50).

Oamenii se deplasează prin canalele cu orice: bărci, bărci gonflabile, șalupe cu motor, bărci ușoare, care pot fi închiriate. Toate au motoare electrice, aici nefolosindu-se niciun fel de combustibil.

Există trei muzee și un șantier naval, Schreur. Muzeul „Het Olde Maat Uus” este dedicat locuințelor din secolele anterioare. Muzeul „Oude Aarde” conține o frumoasă colecție de pietre prețioase și minerale, iar muzeul „The Histomobil” este un omagiu adus autovehiculelor vechi, motocicletelor şi caleștilor.

Multe cafenele și restaurante se adaugă peisajului liniștit al satului, locuri unde te poți relaxa la o cafea sau un pahar de vin.

Acest loc farmecă turiştii prin spectacolul vizual pe care îl oferă: casele tradiţionale, grădinile îngrijite cu iarba tunsă la milimetru, plantele atent alese ca să înfrumuseţeze fiecare colţ, Delta din jurul satului unde te simţi în pustietate şi te poţi plimba cu barca ore întregi; casele din mijlocul lacului desprinse parcă din filme, atmosfera boemă, relaxantă, de vacanţă, stilul de viaţă atât de diferit, fără grădini de zarzavaturi, fără maşini, doar oamenii şi natura pură!

Surse: cunoastelumea.ro; ecology.md


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Lucruri extraordinare despre creierul uman
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here