Satul din România cu doar 13 locuitori! Un sat fără magazine, utilităţi şi transport public, dar cu oameni fericiţi!

La circa 20 de kilometri de Bistriţa se află satul Neţeni, un sat cu doar 13 locuitori

0
Cei 13 locuitori ai satului Nețeni în fața bisericii pe care au reabilitat-o FOTO: Bianca Sara / Adevarul

Articole adăugate recent

Salvat de Revoluţia din Decembrie, satul Neţeni se încăpăţânează să reziste pe hartă în ciuda faptului că, pe unica uliţă a satului, mai locuiesc doar 13 oameni.

Înainte de Revoluţie, satul avea aproximativ 300 de locuitori care erau sortiţi strămutării în blocuri ca urmare a deciziei soţilor Ceauşescu. Pentru că a venit Revoluţia, planul nu a mai fost finalizat, şi, chiar dacă sătenii s-au împuţinat, ei au continuat să trăiască aici.

Cum rezistă aceşti oameni într-un loc parcă rupt de civilizaţie?                   

Deşi se află foarte aproape de Bistriţa (circa 20 de kilometri), în satul Neţeni nu există magazine, utilităţi sau mijloace de transport. Dar cum nevoia îl învaţă pe om, sătenii au găsit diverse metode prin care să-şi asigure necesarul zilnic: au apelat la o brutărie care să le lase, din când în când, pâine în sat; celelalte alimente le cumpără prin rotaţie (cel care merge la magazinul din comună cumpără alimente pentru tot satul).

Nemaifiind copii, şcoala nu-şi mai avea rostul, aşa că localnicii au transformat-o în cămin cultural. Aici se sărbătoresc zilele de naştere sau alte evenimente la care participă întreg satul. Practic, la toate evenimentele, ca şi la slujba bisericii proaspăt renovate, prezenţa este de 100%.

Galerie foto:

Întâmplător sau nu, pe preotul satului îl cheamă Lucian Blaga, renumitul poet şi filozof care a afirmat că „veşnicia s-a născut la sat”. El vine doar o dată pe lună şi spune că nu ar renunţa să îşi ţină slujba nici dacă numărul lor ar scădea la 3. Sătenii pot merge în biserică şi când nu este preotul în zonă, aceştia având cheia lăcaşului de cult.

Ca să nu fie rupţi total de lumea modernă, sătenii din Neţeni au şi un calculator conectat la internet.

În ciuda acestor neajunsuri, oamenii continuă să se întoarcă după pensionare în satul natal. Caută liniştea şi pacea pe care le-o oferă acest mic colţ de rai. Unii şi-au făcut chiar şi case de vacanţă aici: şeful Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Dan Ilieş Alexandru, artistul Mircea Mocanu şi scriitorul Dan Coman. Citeşte mai multe pe adevarul.ro.

Sursa: Adevarul

 

 

 


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
De câte ori pe an au voie sa facă dragoste creștinii adevărați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here