Răspunsul băncilor cu privire la despăgubirea celor care au librete CEC cu DOBÂNDĂ ȘI CÂȘTIGURI ÎN AUTOTURISME

Mii de romani sunt in acest moment in situația de a avea acasă, uitate prin sertare carnete CEC, dinainte de Revoluție. In articol puteți citi si un răspuns primit din partea CEC BANK, cu privire la acest subiect, răspuns venit in urma unei cereri făcute de o doamna.

0

In urma articolului postat pe site-ul nostru, referitor la despăgubirea românilor care dețin librete CEC cu dobânda, si cu DOBÂNDA ȘI CÂȘTIGURI IN AUTOTURISME, foarte multi cetățeni s-au adresat instituțiilor bancare, pentru recuperarea banilor depuși la CEC înainte de Revoluție.

Temeiul legal a fost Ordonanța Guvernului nr. 19/2014 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziționării de autoturisme, publicata in Monitorul Oficial nr. 171 din 7 martie a.c. a fost publicată Legea nr. 19/2016.

Din nefericire răspunsul instituțiilor bancare a fost in defavoarea celor care au făcut numeroase drumuri la agențiile CEC si BRD din țară. Motivația a fost aceea ca in lege este vorba despre carnetele CEC pentru achiziționarea de autoturisme, NU PENTRU CELE PE CARE SCRIE „CU DOBÂNDA SI CÂȘTIGURI AUTOTURISME„.

Iata ce răspuns a primit o doamna, după ce s-a adresat în scris CEC BANK:

Depunerea si pastrarea disponibilitatilor banesti la Banca este o decizie personala si voluntara a fiecarui deponent, in functie de interesele sale.
Faptul ca la data prezentei, sumele depuse pe libretele de economii nu mai reflecta valoarea lor initiala, nu poate fi imputat Bancii, intrucat CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti, pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire.

In hotararea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intrunita in sedinta din 10 iulie 2001, a statuat ca nu este “o obligatie generala a Statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” si nici “de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”, respectiv ca titularii conturilor, vazand “eroziunea capitalului economisit datorita inflatiei” care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei “ca urmare a tranzitiei la economia de piata” si “conjunctura economica generala a tarii”, puteau “in orice moment sa obtina rambursarea economiilor lor plus dobanda” agreata cu institutia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire.

In urma aplicarii prevederilor Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, incepand cu 1 iulie 2005, sumele depuse in conturi la banci au fost supuse prevederilor acestei legi, respectiv au fost convertite in noua unitate monetara. Suma exprimata in moneda veche a fost inlocuita cu suma exprimata in moneda noua, prin impartire la 10.000 (ex. suma de 10.000 lei a devenit 1 RON, iar 5.000 lei a devenit 0,5 RON).
Rezulta ca sumele depuse pe libretele de economii sau in alte conturi au fost in permanenta la dispozitia titularilor care puteau sa le retraga oricand si sa le dea destinatia dorita, in cazul in care avantajele oferite de produsul respectiv nu mai corespundeau dorintelor acestora sau cand au constatat deteriorarea puterii de cumparare a banilor (in contextul perioadei de dupa 1989).

Banca nu are posibilitatea pe o piata libera, sa mentina puterea de cumparare a monedei si nici sa asigure depunatorii impotriva inflatiei, acestea fiind parghii de politica monetara, care nu fac obiectul de activitate al bancilor comerciale.

In ceea ce priveste dobanzile practicate de Banca, clientii au fost informati prin anunturi expuse vizibil in toate unitatile teritoriale si, in ultimul deceniu, in unele cazuri, prin comunicate de presa publicate in presa de profil de la acea data. Banca mai detine in arhiva doar comunicatele emise din luna mai 2008.

Libretul de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme nu intra sub incidenta prevederilor OUG 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni CEC SA in vederea achizitionarii de autoturisme, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind un alt produs bancar decat depozitul constituit in vedere achizitionarii de autoturisme.
Totodata, va transmitem spre informare si comunicatul de presa publicat in data de 01.07.2016 pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (sectiunea “Presa”):

“Persoanele cu librete de economii nu pot fi despăgubite, conform legilor actuale.
In legatura cu informatiile referitoare la despagubirile deponentilor CEC care detin librete de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme (5.000 lei vechi) sau librete de economii la vedere, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarele precizari:

Libretele de economii si castiguri in autoturisme au fost emise in baza unui act normativ, clauzele nefiind supuse negocierii.
Libretelor de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme (5.000 lei vechi) NU le sunt aplicabile prevederile O.U.G. nr.156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la “Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A.”.
Precizam ca prin modificarile aduse O.U.G. nr.156/2007, prin Legea nr.9/2014 si respectiv prin Legea nr.19/2016, sunt vizate doar persoanele care au efectuat depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme.

Potrivit art.1 din O.U.G. nr.156/2007, privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, “Persoanele fizice care pana la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. precum si cele care au transferat aceste sume dupa 22 decembrie 1989 in conturile Bancii Romane pentru Dezvoltare –B.R.D. – S.A., in vederea achizitionarii de autoturisme au dreptul sa obtina despagubiri banesti daca depozitele astfel constituite, existente in conturile active ale Casei de Economiii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A., respectiv ale Bancii Romane pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A. , indeplinesc conditia neafectarii soldului initial.”

In intelesul ordonantei de urgenta, depozitele existente in conturile active care îndeplinesc conditia neafectarii soldului initial, sunt acele depozite constituite din sume reprezentand avansuri sau depuneri integrale in vederea achizitionarii de autoturisme, existente in sold, fara dobanda aferenta si din care nu s-au efectuat retrageri.“
Fata de aceste considerente, va rugam sa constatati ca suntem in imposibilitatea de a da curs favorabil cererii in cauza.

Un răspuns, dar nu asa detaliat a primit si un domn din Giurgiu (MITU STEFAN).

Astazi 24-06-2016 am fost la CEC Giurgiu pt. a ma lamuri in legatura cu CEC-ul meu LA PURTATOR , emis in 03-10-1989 , cec eliberat pt. garantie gestiune , ultima depunere de 6500 in 09-12-1991 , iar cu dobanda calculata in 1991 soldul este de 11.757. Am primit urmatorul raspuns: nu am niciun leu de recuperat pt ca s-a denominalizat leul.

In urma acestor răspunsuri, nefavorabile, pe site-ul petitieonline.com a apărut si o petiție prin care românii care dețin astfel de librete de economii, cu dobânda si cu dobânda in autoturisme, sunt rugați sa o semneze în număr cât mai mare, pentru ca legiuitorul sa isi îndrepte atenția si asupra lor.

SEMNAȚI PETIȚIA ȘI DISTRIBUIȚI ACESTE INFORMAȚII PENTRU A AJUNGE LA CÂT MAI MULTI ROMANI, AFLAȚI ÎN ACEASTA SITUAȚIE! 


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here