Este unică în lume. Secretele minei pline cu PETROL din stațiunea buzoiană Sărata Monteoru

0

In județul Buzău, la Sărata Monteoru este o mina de petrol unică în Europa. Ea produce zilnic  circa 5 tone de petrol. Mina se află în proprietatea grupului Petrom-OMV.

Producția pe care o realizează zilnic reprezintă doar 0,04% din totalul țițeiului produs în  România, fiind a doua mină de acest fel din lume.

Se numeşte ”mină de petrol” deoarece ţiţeiul se extrage în subteran prin galerii săpate cu acest scop. În 1989, mina de petrol avea 16 de angajaţi şi realiza o producţie de 35 de tone de ţiţei pe zi. Astăzi, mai sunt şase angajaţi şi are o producţie de 600 de litri pe zi.
Dealurile Buzăului, zonă bogată în petrol
Acest sistem unic în Europa de extragere a petrolului prin puţuri este datorat boierului buzoian Grigore Monteoru. Este primul care a ştiut să valorifice un zăcământ care se găsea din abundenţă în zona de deal a Buzăului.

Această construcție este situata în sud-estul a Subcarpaților Curburii, intre Dealurile Istriței. Mina a fost inaugurată în perioada interbelica. Atunci era singura de acest fel de pe continent. Petrolul se extrage  prin galerii subterane săpate la  adâncimi de 240 – 320 de metri.

Accesul se face prin cele doua lifturi numite de muncitori „colivii” in care intră maxim patru persoane. Deşi petrolul a fost identificat in aceasta zona inca din 1840, aplicarea sistemului prin galerii a început in anul 1925. Atunci producția de petrol de la mina Sarata-Monteoru se ridica in 1870 la 5,12 tone şi reprezenta  44% din producția României.

Ca urmare a săpării unor noi sonde in 1932, producția era  chiar şi  de 20 de tone pe zi, dar a scăzut din cauza faptului că  exploatarea ajunsese intr-o  regiune aproape seacă. Extragerea petrolului se face prin sonde, folosind aerul comprimat.

Există un tub de doi țoli in interiorul căruia se afla un tub de un țol. Astfel, aerul este pompat prin tubul mai mic, iar țițeiul iese prin spațiul circular dintre cele doua tuburi. În prezent la mina Sărata-Monteoru lucrează 11 persoane care trebuie să respecte anumite reguli ( nu au voie să bea apă sau să mănânce in subteran , le este interzisă folosirea brichetelor, chibriturilor şi a altor obiecte personale).

Mina de petrol este monument UNESCO, de aceea a şi rămas în funcţiune. Aici lucrează şase angajaţi, care se supun unor reguli stricte: nu au voie să bea apă sau să mănânce în subteran şi nici nu pot lua obiecte proprii. Sursele de lumina instalate in subteran sunt izolate cu aer comprimat pentru a se evita astfel producea unei explozii, știut fiind faptul că  petrolul este însoţit în zăcământ de gaze naturale.
În vecinătatea minei a fost amenajat un mic muzeu unde sunt expuse macheta obiectivului petrolier, vagoneţi de extracţie, alte unelte ale mineritului şi fotografii de epocă.

În arealul comunei Sărata Monteoru se află pe lângă mina de petrol, şi staţiunea balneoclimaterică cu izvoare minerale sărate, bromurate, calcice, magneziene şi sulfuroase, dar şi cu nămoluri terapeutice. Aici se tratează afecţiuni ale aparatului locomotor, ginecologice, gastro-intestinale şi hepato-biliare. Tot aici există un izvor pe dealul Murătoarea cu apă pentru ochi, are apa mai putin sărată şi se folosește la tratarea infecțiilor oculare.

Surse: www.wall-street.ro;  adevarul.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Pană totală de curent electric în România in această iarnă? Explicațiile unui expert în energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here