Stolojan îl demască pe miliardarul Ion Țiriac: A făcut avere în România și n-a plătit un leu impozit

Convenția de evitare a dublei impuneri a devenit o convenție de exonerare de impozit în România și în Cipru.

0

Articole adăugate recent

Theodor Stolojan a dezvăluit faptul că renumitul om de afaceri și fost tenismen, Ion Țiriac, a avut câștiguri uriașe cu banca sa în România, dar atunci când și-a vândut ceea ce deținea nu a dat niciun leu statului român.

Vindea în prima parte a anului 2015 participația de 45% la Uni Credit Țiriac Bank grupului Uni Credit din Italia. S-au tranzacționat atunci peste 770 de mil. dolari, cea mai mare operațiune pe piața de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de sud-est în acea perioadă. Atunci a fost schimbată și denumirea băncii din Uni Credit Țiriac Bank în Uni Credit Bank.

Astfel de tranzacții din care statul român nu  are nimic de câștigat sunt demascate de Stolojan:

„Există un aspect de care presa nu se ocupă, și anume că cei care controlau Hexi Pharma controlau și o firmă din Cipru. De ce este nevoie ca un cetățean român sau o companie română să-și deschidă o firmă în Cipru?

Ne-a arătat Hexi Pharma de ce este nevoie: prin firma din Cipru se importa cu 7 euro litrul de dezinfectant și se refactura către Hexi Pharma din România cu 100 de euro litrul. Diferența era dată de cei care controlau firma din Cipru, aceeași care controlau și Hexi Pharma și numai ei știau ce făceau cu această diferență”, declara Stolojan.

„Al doilea exemplu pe care vi-l dau este legat de un om de afaceri foarte respectabil din România, care și-a vândut acțiunile la o bancă importantă din România.

Această bancă a crescut ca valoare în România, deci cel care a vândut acțiunile a realizat un câștig de capital care, conform legilor din România, se impozitează cu 16 %. dar statul român nu a putut impozita nici măcar un euro din câștig. De ce? Pentru că , de fapt, deținătorul acțiunilor în bancă era firma din Cipru, înființată de acest om de afaceri”, explica Stolojan.

El a spus că, potrivit convenției de evitare a dublei impuneri  încheiată între România și Cipru înainte de 1989, câștigul de capital se impozitează acolo unde își are sediul firma care are acțiunile:

„Prin urmare  convenția de evitare a dublei impuneri a devenit o convenție de exonerare de impozit în România și în Cipru. O astfel de convenție era aparent avantajoasă României înainte de 89, când investițiile străine în România erau aproape inexistente, iar România făcea investiții în afară și era interesată ca acolo să nu se impoziteze câștigurile.

În mod normal, România ar trebui acum să renegocieze toate acele convenții de evitare a dublei impuneri încheiate înainte de 1989”, afirma Stolojan.

Același politician a acuzat ipocrizia din sistemul financiar internațional.

„Lumea este indignată peste tot – nu mai vorbesc de Panama Papers, Lux Leaks etc. Există multă ipocrizie și rezistență. În momentul în care ai 12 șefi de stat, foști sau actuali, care au avut companii în offshore, ei sau membrii ai familiilor, sigur că înțelegi de ce există rezistență la toată treaba aceasta.

Sigur că sunt o serie de măsuri care încearcă să se ia, dar trebuie să se ia la nivel global. E suficient să ai 2-3 țări care nu aderă la aceste standarde de transparență ca totul să se canalizeze spre acele țări, așa cum s-a întâmplat cu această firmă de avocatură din Panama… .”,a mai spus Theodor Stolojan.

Sursa: comisarul.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here