Povestea lui nea Culăiaș, românul din Băragan care la 85 de ani crește măgari

0

Măgarii au ajuns animale din ce în ce mai rare în gospodăriile romanilor. In localitatea buzoiana Smeeni, aflată în inima Bărăganului, unde majoritatea gospodarilor dețin cai, a rămas un singur proprietar de măgari. (Vezi video mai jos).

Nicolae Dragomir, de 85 de ani, spune că niciodată nu a fost dezamăgit de măgăruşii lui, chiar dacă mulţi din sat râd de el.

Aflat la o vârstă la care mulţi nu mai sunt în putere să muncească, Nea Culăiaş, cum i se mai zice în sat lui Nicolae Dragomir, este un bătrân care uimeşte prin ceea ce face. La 85 de ani, reuşeşte să-i surprindă pe consăteni prin puterea şi forţă de muncă de care dă dovadă, îngrijindu-şi singur o gospodărie destul de mare.

Creşte zeci de animale de la oi şi capre, până la porci şi zeci de pasări, însă ceea ce-l face diferit de consătenii săi e faptul că de când se ştie a crescut măgari. Este singurul din Smeeni care are măgari şi se mândreşte cu acest lucru, chiar dacă sunt mulţi care-l consideră puţin nebun, pentru pasiunea sa. „E nebun. Ţine măgarii ăia de atâţia ani, acela negru cred că este de-o seamă cu el, de când era în tinereţe. Ţine foarte mult la ei. Mi-a zis că nu-i dă, chiar dacă mor în curte la el”, spune, ironic, Mihai, un tânăr consătean.

Proprietarul măgarilor era să-şi piardă in urma cu doua ierni preţioasele animale, întrucât zăpada i-a acoperit întreaga gospodărie şi n-a putut ajunge la ele câteva zile pentru a le hrăni. Cu toate acestea, nu renunţă la măgari cât trăieşte, mai ales că în curând „colecţia” sa se va înmulţi cu încă un exemplar.

Bătrânul este într-o formă fizică de invidiat. Toată ziua roboteşte prin gospodărie şi merge la câmp aproape zilnic cu măgarii, folosindu-i la diverse munci. Se mândreşte cu cei trei măgari pe care-i deţine şi nu i-ar vinde pentru nimic în lume. „Asta a fost moştenirea noastră. Mă duc la câmp, prăşesc via, fac treabă cu ei. Nu-i dau pe un cal. Am avut cal dar am avut un necaz cu el. Un măgar are putere la fel ca un cal, numai ca este mai domol. Prefer măgari în loc de cal. Nu mă interesează ce zice lumea din sat. Eu am grijă de casa şi gospodăria mea. Chiar dacă se uită ciudat la mine ei râmân cu uitatul, iar eu îmi văd de drum„, spune bătrânul gospodar.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here