Superba comună din Apuseni unde primeşti 1.000 de euro dacă te muţi. Ce condiţii trebuie să îndeplinească doritorii

0

Articole adăugate recent

Tinerele cupluri care se vor căsători şi vor rămâne minimum cinci ani pe teritoriul comunei 17 Mare din Alba vor primi o primă de instalare de 1.000 de euro sau echivalentul în lei. Iniţiativa are ca scop creşterea numărului locuitorilor din această comună situată în Munţii Apuseni.

Banii vor fi alocaţi din bugetul local al comunei Almaşu Mare. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Almaşu Mare se ridica la 1.289 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când erau 1.690 de locuitori. Zona din Apuseni înregistrează o depopulare masivă, tinerii, în majoritate, alegând să plece la oraşe sau în străinătate.

”Având în vedere depopularea tot mai accentuată înregistrată la nivelul comunei Almaşu Mare, se impunea luarea unor măsuri care să stopeze acest fenomen tragic şi dureros, care lasă în urmă case părăsite, bătrâni lăsaţi fără cel mai mare sprijin. Din cauza sporului natural negativ, situaţia la nivelul comunei este din ce în ce mai tragică şi impune luarea unor măsuri urgente.

Se observă, în ultimii ani, un exod masiv al tinerilor din comună către oraşele învecinate, iar odată plecaţi, este puţin probabil că aceştia se vor mai întoarce vreodată înapoi în locurile natale”, spune consilierul local Marius Rof, iniţiatorul hotărârii adoptate de Consiliul local. Comuna este formată din satele Almaşu de Mijloc, Almaşu Mare (reşedinţa), Brădet, Cheile Cibului, Cib, Glod, Nădăştia şi cătunul Şesuri şi este amplasată în zona montană vestică a jdueţului Alba, la limita cu Hunedoara.

Cu toate că peisajul este ideal pentru turism, comuna s-a dezvoltat foarte puţin şi din acets punct de vedere datorită accesului dificil. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1407 – ”Possesia Almas”. Satul este mult mai vechi decât prima sa atestare documentară, în sprijinul acestei afirmaţii venind uneltele de minerit şi materialele de construcţie romană (ce au fost găsite pe raza localităţii şi se găsesc în Muzeul ”Achim Emilian”), galeriile cu inscripţii romane.

În punctul “La Cruce” s-au descoperit şi cercetat (2001) morminte tumulare din epoca bronzului timpuriu. Consilierul mai spune că anul acesta, din iunie încolo, se vor oficia nunţi în Almaşu Mare şi poate că premiul îşi va găsi beneficiari. ”Eu am mers pe ideea că pot veni oameni şi din alte părţi, să se instaleze în Almaşu Mare, pentru minimum 5 ani, să repopuleze zona. La noi principala probelmă sunt locurile de muncă. Am făcut un sondaj printre oamenii în putere, mai tineri, dacă sunt de acord ca în zonă să repornească mineritul. Tinerii mi-au spus că pentru un salariu de 1.000 de euro pe lună nu ar mai emigra, iar cei plecaţi pe dincolo s-ar întoarce acasă”, afirmă Marius Rof.

sursa adevarul.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
De câte ori pe an au voie sa facă dragoste creștinii adevărați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here