Articole adăugate recent

Ebla a fost un oraș antic, care a fost situat în nordul Siriei, la aproximativ jumătatea distanței dintre orașele Hamat și Aleppo. Pentru a scoate la iveală cele mai importante secrete antice, arheologii au demarat săpăturile în situl cu pricina în 1960. Zece ani mai târziu au fost descoperite o serie de tăblițe extraordinare printre ruinele unui palat antic.

Acestea au devenit cunoscute sub numele de „tăblițele din Ebla„. Odată cu trecere anilor și cu înaintarea săpăturilor, arheologii au scos la lumina zilei nu mai puțin de 17.000 de astfel de tăblițe. S-a stabilit că acestea au fost scrise în timpul ultimelor două generații ale orașului Ebla, adică între anii  2300-2250 î.Hr. Dar cel mai fascinant aspect nu este acela al vechimii, ci informațiile impresionante pe care le conțin.

Oamenii de știință au fost șocați atunci când au văzut că limba de scriere folosită este asemănătoare cu ebraica veche. Acest fapt pare de-a dreptul uimitor pentru că istoria nu precizează nicio legătură certă între civilizația care a trăit pe actualul teritoriu al Siriei și cea a evreilor.

Mai mult de atât, numeroase fapte care se regăsesc și în Biblie sunt relatate cu lux de amănunte în scrierile eblaite. Numele unor personaje importante, cum ar fi Adam, Eva, Abarama / Abraham, Bilha, Ismael, Esau, Mihail, Saul și David sunt descrise ca și cum ar fi trăit în acel oraș. În plus, numele orașelor antice, Astarteelor, Sinai, Ierusalim, Hațor, Lachiș, Meghido, Gaza, Iope, Ur, și Damasc sunt menționate în diverse tăblițe.

Giovanni Pettinato, un specialist de origine italiană, susține că tăblițele din Ebla aduc în lumina reflectoarelor o poveste fascinantă care se regăsește în Geneză, capitolul 14. Cei mai mulți dintre teologi erau de părere că victoria lui Abraham asupra lui Chedorlaomer, doi regi ai Mesopotamiei, nu era decât o simplă legendă, iar orașele Sodoma, Gomora, Adma, Zeboim și Zoar au fost pure invenții, dar tăblițele confirmă veridicitatea acestei întâmplări.

Un alt aspect de luat în seamă este celebrul imn al creației. Istoricii ne învață că civilizația din Ebla nu a avut nicio legătură cu nicio religie. Ea s-a supus păgânismului, iar zeii supremi au fost  Dagan, Baal și Ishtar. Cu toate acestea, în imnul creației se amintește de către un Dumnezeu atotputernic, care a creat pământul, a făcut lumina zilei, natura și apoi omul. Acest imn este de-a dreptul grăitor și a fost tradus după cum urmează:

Dumnezeu al cerului și al pământului

Pământul nu a fost, dar tu l-ai creat

Lumina zeilei nu a fost, dar tu ai creat-o

Și în lumina dimineții ai creat omul

Oare cum a fost posibil ca o civilizație păgână, care adula mai mulți zei, să pomenească de un creator al lumilor? Oare este posibil ca Biblia să fi fost copiată sau inspirată din sursele istorice ale unor civilizații precum cea care a trăit în Ebla? Aceste întrebări rămân deocamdată fără un răspuns clar, dar cu toate acestea numeroși sunt cercetătorii care susțin că tot ceea ce considerăm în ziua de astăzi ca fiind un adevăr, de fapt, să fie o minciună contrafăcută.

Sursa: efemeride.roVă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here