Românii si banii de pe vechile carnete CEC. A apărut LEGEA care lămurește asta

0

Românii au avut înainte de Revolutie la CEC unul sau mai multe librete CEC, de câte 5.000 de lei, celebrele librete, care participau la extragerile periodice, pentru câștigarea autoturismelor Daci. Acum, foarte multi le au uitate printr-un sertar și se întreabă dacă mai au vreo șansă să-și recupereze acești bani.

In primul rand trebuie precizat că este vorba de trei categorii de librete CEC: cele de 70.000 de lei- prețul unui autoturism Dacia, înainte de 1990 (deținătorii așteptau să le vină rândul pentru a-și ridica mașina); libretele de 5.000 de lei, cu care se putea câștiga o mașină Dacia, la extragerile periodice efectuate de CEC; libretele de economii, de diferite valori, cu dobânda acordată de CEC la vremea respectivă.

In legătură cu acest subiect, avocatul Adrian Cuculis a declarat pentru Libertatea.ro ca in ultimii ani, disputa cu aceste carnete a fost și este una acerbă. Pe de-o parte, discutăm despre carnetele CEC- Dacia, prin care populatia, până în 1993, a depus banii, în vederea achiziționării de autoturisme.

De cealalată parte, discutăm despre carnetele CEC, pentru economisire. Pentru carnetele tip- Dacia, de 70.000 de lei, se poate merge, conform legislației, direct în instanță, pentru a obține despăgubirile, care, în urma actualizării, se ridică la aproximativ 20.000 de lei noi, dar nu se acordă cash, ci în titluri de stat. Detalii, în Legea nr. 19, din 4 martie 2016”.

Pentru carnetele CEC de diferite valori, cu dobanzi, ca și pentru cele de 5.000 de lei, cu câștiguri în autoturisme, avocatul Adrian Cuculis precizează că leguitorul nu a conceput o lege națională, prin care să fie restituite aceste sume.

“…. Însă, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat că deponenții sunt titulari de cont și, ca urmare, sunt îndreptățiți să obțină restituirea sumelor. Prin urmare, atâta vreme cât statul s-a folosit de toți acești bani, este normal ca ei să fie restituiți celor îndreptățiți, la o valoare actualizată cu rata inflației, iar pentru carnetele de economii cu dobândă, să fie calculată și dobânda respectivă. Îi sfătuiesc pe cei interesați să contacteze un avocat, deoarece se poate introduce o acțiune judiciară, având ca scop restituirea contravalorii respectivelor librete, existând precedent judiciar în acest sens”- a mai tinut sa precizeze av. Cuculis pentru ziarul Libertatea.

Potrivit Legii nr. 19, din 4 martie 2016, privind aprobarea OG nr. 19/2014 pentru completarea OUG nr. 156/2007, “pentru persoanele fizice care au constituit depozite la C.E.C. – S.A. pentru achiziţionarea de autoturisme, iar după data de 22 decembrie 1989, le-au transferat în conturile B.R.D. – S.A. şi nu prezintă documentele doveditoare, care să ateste data constituirii depozitului la C.E.C. – S.A. şi care vor beneficia de despăgubire, după intrarea în vigoare a prezentei legi, calculul despăgubirii se va face de la data transferului la B.R.D. – S.A,  până la data de 30 septembrie 2015″.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Pană totală de curent electric în România in această iarnă? Explicațiile unui expert în energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here