Articole adăugate recent

Șase minute sunt necesare senzorului descoperit de o româncă să depisteze celulele canceroase din sânge. Invenția a cules numeroase premii. Echipa cercetătoarei lucrează la un aparat care va putea fi vândut în farmacii. Cu ajutorul lui ne vom putea testa riscul de a dezvolta temuta maladie.

Se numește Raluca van Staden și este cea care a creat această invenție despre care se vorbește mult în ultima vreme. Senzorul este rezultatul a 12 ani de cercetare. Se compune din pasta de diamant si are mărimea unui bob de orez. Introdus în sângele prelevat de la pacient, arată într-un timp record (doar șase minute) daca  persoana are cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată. Senzorul Ralucăi n-are valoare de diagnostic, ci doar îți atrage atenția asupra riscului de cancer. Sunt biomarkeri care apar si ca urmare a altor afecțiuni, de aceea doar medicul specialist poate pune un diagnostic clar.

Descoperirea Ralucăi si a soțului ei  a fost recompensată cu premiul PROINVENT, trei medalii de aur si multe premii speciale. internaționale, la saloanele de la Geneva, Bruxelles si Moscova. De curând, Raluca van Staden a primit vestea că The Analyst o revistă de știință importantă – i-a acceptat publicarea unei lucrări. În Romania, lumea medicală a reacționat la invenția ei: unii au contestat-o, alții au ignorat-o si doar câțiva au aplaudat-o.

Senzorul creat, pe baza markerilor tumorali, detectează apariția celulelor canceroase înainte de a forma o tumoră. Alături de echipa sa, face studiile pre-clinice. A obținut de la oncologi 100 de probe de sânge ale unor pacienți cu cancer, pe care aparatul ar trebui să le confirme. Până acum un singur rezultat a ieșit fals pozitiv. Romania se afla pe primul loc in Europa privind incidenta cancerului de sân si in fiecare an 6.000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea târziu. Statistic, 70% dintre bolnavii de cancer ajung la spital in ultimele stadii ale bolii.

Aparatul Ralucai van Staden ar putea rezolva această problemă. Deja există în lucru unul în miniatură, de dimensiunea unui glucometru, pe baza căruia românii vor putea să-si verifice singuri, acasă, riscul de  cancer.

Sursa: protv.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Puțini oameni știu că lumea s-a schimbat mult când, la începutul anilor '50 s-a decis ca muzica sa fie ascultată la frecvența de 440 Hz. Aceasta vibrație nefirească, dizarmonică la nivel subtil a dus la o stare de război în subconștientul omului și a maselor
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here