ULURU – stânca roșie din inima Australiei, atrage an de an mii de turiști

Pentru noi, viitorul si trecutul sunt una. Uluru si Kata Tjuta sunt vii si sunt o parte din noi.

0

Articole adăugate recent

O regiune stâncoasă aridă a reușit să atragă curioși din întreaga lume. Pentru aborigeni a rămas un munte viu: Uluru, muntele-catedrală. Stanca Ayers  sau Uluru este alcătuită din gresie și  întreg misterul continentului Australia pare a se fi concentrat în stanca roșie.

Uluṟu are o lungime de ca. 3 km și o lățime de 2 km, cu un perimetru de 10 km. Stânca are o înălțime de 350 m, fiind înconjurată de dunele de nisip ale deșertului australian. Masivul de gresie are o vârstă apreciată la 800 milioane de ani, fiind situat la o distanță de 340 km de localitatea Alice Springs din Australia.

Uluru se observă la început ca un deal albăstrui, la orizont. Apoi, brusc, îl vezi strălucind, rosu-portocaliu pe cerul de un albastru intens. Pentru australieni, a privi un apus de soare la Uluru a devenit un ritual spiritual. William Christie Gosse a fost primul european care a ajuns la Uluru, in 1873, după un drum care a durat două luni de zile.

El a botezat muntele „stanca Ayers“, dupa Sir Henry Ayers, important om politic australian al acelei perioade. Pentru aborigenii Pitjantjatjara si Yankunytjatjara (populatiile Anangu), Uluru reprezintă o parte a religiei, filosofiei si organizării lor sociale. Considerau Uluru ca parte dintr-o singură forță supremă, Tjukurpa.
La mijlocul anilor ’80, aborigenii au fost recunoscuți ca având drepturi la Uluru, iar tradițiile si obiceiurile lor au fost redescoperite. Zona a fost „curățată“ de invazia civilizației moderne, iar in 1983 s-a construit Yulara – un complex turistic situat la 20 de km de Uluru.

In anul 1985, in cadrul unei ceremonii emoționante, autoritățile australiene au înmânat un titlu de pro­prietate inalienabil populațiile Anangu. Băștinașii, prin reprezentanții lor au semnat un acord care prevedea că Uluru va deveni parc național, sub oblăduire guvernamentala.

Este interesant să mergi pe potecile muntelui Uluru si să asculți poveștile unor Anangu care umbla aproape goi si se hrănesc cu furnici făcătoare de miere.. „Pentru noi, viitorul si trecutul sunt una. Uluru si Kata Tjuta sunt vii si sunt o parte din noi, asa cum si noi suntem, alături de flori si de animale, o parte din aceste locuri. Ele ne dau motivul pentru care trăim – sa fim o parte din armonie. Credința noastră e buna, este așa cum ar trebui sa fie Credința.“, spune un aborigen.

Sursa: descopera.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here