Articole adăugate recent

Marele Deșert Indian reprezintă o regiune aridă (deșertică) și semiaridă din partea de sud a Asiei. Are o suprafață apropiata de cea a  României.

Deșertul Thar se află în vestul Indiei, ocupând o mare parte din regiunea Rajasthan. Se continuă chiar pe teritoriul Pakistanului  sub numele Deșertul Cholista (în provinciile Punjab și Sidh). Cu cei 237 000 km2 ai săi Deșertul Thar se apropie de  suprafața României.

Este al şaptelea deșert ca mărime din lume, iar formarea lui este încă o enigmă: unii cred că deşertificarea zonei este de data relativ recentă ca timp geologic (acum 4.000 de ani), alţii însă susţin că datează din urmă cu peste 10.000 de ani. Reprezintă o vastă întindere de nisip şi dune, care se extinde pana la regiunile muntoase Aravalli. În decursul istoriei drumul era străbătut de caravanele  negustorilor care transportau mărfuri  din China şi  India spre Persia şi Asia Mică.

Este cunoscut și sub numele de Pământul Morții, dar paradoxal, este cel mai populat deșert din lume având o populație de peste 30 milioane persoane.

Numărul mare al celor care trăiesc în aceasta regiune arida se datorează faptului că India este a doua țară ca număr de locuitori de pe Glob. Presiunea antropică este ridicată. În acest deșert se află si orașul  Jaisalmer, care  a devenit un centru economic înfloritor. Acest fapt s-a datorat comerțului. Astăzi, numărul cămilelor folosite ca animale de povara in desert a scăzut considerabil, locul lor fiind luat de cai si autovehicule.

S-a constatat însă că laptele de cămilă are importante calități terapeutice. De aceea există persoane și organizații care sprijină crescătorii de cămile. 

În deșert dunele înalte și mai mici sunt separate de câmpii nisipoase și dealuri joase. Dunele sunt în continuă mișcare. Solul din regiune este de deșert, roșu, galben, dar indiferent de culoare este sărac în nutrienți.

Majoritatea locuitorilor din desert trăiesc în așezări rurale fiind de religie islamică sau hindusă. Mulți dintre nomazi se ocupă cu creșterea animalelor (în special cămile oi,vite și capre).

Pentru consum și  activitățile în gospodărie se utilizează apa de ploaie.  Aceasta, deși se strânge la intervale mari de timp, se păstrează în mari bazine și rezervoare. Apa subterană se află la adâncime și este adesea sărată. Deșertul este străbătut de puține drumuri și căi ferate.

Surse: travel, descopera.ro, www.britannica.com


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
La noi se moare pe capete in spitale în timp ce ungurii se vindecă cu acest medicament
loading...

2 COMENTARII

  1. si desertul se afla in vestul indiei nu la est ca la estul indiei este statul bangladesh iar in vestul indiei statul pakistan si acolo e si desertul . doi la mana desertul are a suprafata 237000 kp aproape egala cu cu suprafata romaniei 238393 kp nu cat a romaniei e o diferenta de marime de calcul matematic si de exprimare gramaticala a limbii romane , aproape nu e egal cu cat. mai treceti pe la scoala si daca tot va duceti macar invatati ceva si sau verificati-va cunostintele si informatile din stire ca altfel va faceti de ras si ca ziaristi si ca profesie exercitata de jurnalist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here