Un fruct pe cale de dispariție – moșmonul. Are importante proprietăți curative

0

Moțmonul, numit si Mespilus, este o specie de plantă aflată în pericol. Face parte din subfamilia Maloideae a  familiei Rosaceae. Mosmonul comun, Mespilus germanica, este originar  din sud-vestul Asiei si in sud-estul Europei.

Fructul seamănă cu un măr. Planta a fost foarte răspândită însă exemplarele s-au rărit de-a lungul timpului, mai ales datorită intervenției antropice.

Fructele hibride de mosmon sunt delicioase si ajung la dimensiunea unei prune mari, chiar și la temperaturi scăzute . Arbustul este adaptat la condiții meteo dificile.

Fructele coapte iarna au arome complexe unica daca sunt lăsate după ce frunzele au căzut si a dat înghețul.

Mosmonul este astringent fiind lăsat in copac la copt până se înmoaie Când începe să se coacă, are  o culoare asemănătoare cu cea a zaharului brun.

Fructul este foarte apreciat deoarece însoțește cele mai bune vinuri în restaurante, iar bucătarii francezi asociau gustul acestuia cu produse scumpe gourmet cum ar fi ciupercile, trufele sau caviarul.

Se folosește si la prepararea conservelor, a siropurilor, tartelor si jeleurilor. In Europa sunt restaurante care servesc mosmonul ca desert de iarna, fiind prăjit în unt și cuișoare.

Din perioada medievală se știa că fructul are multe beneficii pentru sănătate. Se afirma că înlătură pietrele la rinichi si tratează diverse afecțiuni ale stomacului.

Ceaiul făcut din fructele de mosmon este bogat in beta-caroten, vitamina B1, vitamina C, calciu si fier. Este bun pentru ficat, pentru rinichi si pentru vedere.

Sursa: www.gradinamea.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Pană totală de curent electric în România in această iarnă? Explicațiile unui expert în energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here