IMNUL ROMÂNIEI schimbat. Sunteți de acord? „Un suflet de român”, așa vrea un român să se numească

6

Un clujean a scris imnul numit „Un suflet de român“ şi a iniţiat o campanie prin care le cere autorităţilor să înlocuiască imnul naţional, despre care spune că nu face decât să le reamintească românilor de starea de permanentă adormire. În opinia sa, un imn trebuie să mobilizeze, să emane bunătate şi energie. Imnul lui Adrian Toader are circa 40.000 de vizualitări pe Facebook şi Youtube în 2 săptămâni.

„La un sfert de veac de la Revoluţie e nevoie de un imn nou“, crede Adrian Toader (58 de ani), un cercetător independent din Cluj şi fost dizident politic. Acesta a scris un imn numit „Un suflet de român“ şi militează ca acesta să fie viitorul imn naţional al României. Creaţia sa are 12 strofe şi transmite, în opinia autorului ei, un mesaj pozitiv despre cât de mândri şi demni sunt românii. Strofele sunt cântate de patru studenţi de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, într-un studio din oraş, pe muzica lui Anton Pann din actualul imn de stat. „Eşti român dacă simţi şi alegi să fii român“, consideră clujeanul.

În noiembrie 2014, în toiul campaniei electorale pentru prezidenţiale, atunci când lumea se întreba cu cine să voteze, dar şi pe cine să nu voteze, Adrian Toader povesteşte că i s-a părut tare banală ideea ca un candidat la funcţia de preşedinte să fie judecat după criteriul de a şti şi de a cânta imnul de stat. „Nu putem fi la «Cântarea României» sau la «Românii au talent». Eu nu am mai văzut asta în străinătate. În State nu am întâlnit o persoană care să nu ştie imnul SUA, nu mai vorbesc de arborarea drapelului. La ei nu trebuie să fie sărbătoare naţională ca să arboreze drapelul“, spune Toader.646x404

„Niciodată nu mi-a plăcut «Deşteaptă-te, române!». Din imn reiese că am fost ocupaţi şi trebuie să ne deşteptăm. Imnul conţine mult blestem, e foarte violent. Un imn trebuie să fie sacru, să emane bunătate. Un imn, ca orice cântec patriotic, are rol de programare neuro-lingvistică. Unui copil care îi spui: «nu te duce acolo!», «nu fă asta!», «nu eşti în stare de nimic»”, îl programezi că nu e în stare de nimic. Când ascult «Deşteaptă-te, române!» simt mult agresivitate. Şi nu sunt singurul. Nu m-am simţit bine cu acest imn, dar nici cu «Trei culori». «Trei culori» cunosc pe lume e ca un marş funebru şi să nu ne mirăm că asta a dus la îngroparea naţiei româneşti sute de metri sub lumina soarelui“, mărturiseşte clujeanul, conform Adevarul.ro.

Imnul Suflet de roman, are si o pagina oficiala ce poate fi accesata aici. Iata mai jos varianta finala pentru imnul SUFLET DE ROMAN.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Pană totală de curent electric în România in această iarnă? Explicațiile unui expert în energie

6 COMENTARII

  1. Muzica aproape identic cu ,,Trei culori cunosc pe lume” si in acest imn nu zice nimic de culoare albastru sau culorile drapelului romanesc se imputineaza ajugand la rosu si galben?????
    Cel ce a scris acest ,,IMN” se vede ca are un pic de patriotism,decat sa rada de istoria Romaniei.
    Lasati imnul actual care este si numai veniti cu noutati absurde de tip ,,IMN”

  2. Textul , este prea lung iar linea muzicala este foarte greoaie,nu oricine o poate interpreta.- just ,un interpret de opera sau un cantaret cu studii de specialitate.-E buna ideea unui concurs national,incercati…..

  3. Ca un cantec patriotic merge dar ca imn al tarii nu se potriveste este prea stufos, lung,ne trebuie ceva mai simplu sa-l poata invata oricine. Cred ca este buna ideea unui concurs national iar selectia sa fie facuta de oameni de specialitate. o comisie bine alcatuita. Poate fi si urmarea unui referendum national.

  4. bun ..nu stii ce e bun din aceasta logoree…las problemas es ca nici un drac de roman nu o va putea canta la imna asta…deoarece muzoica este ddoar pentru baritoni si alti hasnauti…un imn national,lasand panarama deoparte…trebuie sa fie usor cantabil si cu ,cuvinte simple…dears compozitori,acele cuvinte sa te faca sa sari in foc daca e cazul…nu …lailailala…cu mama roman si desteapta-te fraierule cu cioc….i note this with 5 -el maximo….mai ganditi…si contact me for note…

  5. Textul e bun dar muzica e groaznica, adormi la ea. Trebuie un ritm alert, sa faca sangele sa curga in vine, nu slujba de parastas :)) Singura solutie ar fi sa se faca un concurs national, avem multi compozitori talentati, ar fi o mandrie profesionala pentru ei sa compuna imnul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here