Dependenţa de zahăr trebuie tratată ca şi dependenţa de droguri

Oamenii de ştiinţă australieni susţin că dependenţa de zahăr poate fi tratată cu aceleaşi medicamente ca şi dependenţa de droguri

0

Se consideră din ce în ce mai mult că zahărul afectează creierul într-un mod similar cocainei, de aceea, conform unui studiu recent, dependenţa de zahăr ar trebui să fie tratată în acelaşi mod ca dependenţa de droguri.

Cercetătorii de la Queensland University of Technology (QUT), au dovedit cum consumul excesiv de zahăr creşte nivelul dopaminei într-un mod similar cu drogurile, cum ar fi cocaina.

Dopamina este o substanţă secretată de creier care controlează capacitatea de a simţi durerea şi de a experimenta plăcerea. Droguri precum cocaina provoacă eliberarea unui nivel atât de mare de dopamină încât, practic, creierul este inundat în acest hormon. Apare astfel, senzaţia nesănătoasă de plăcere imensă şi de stare de bine inexplicabilă în cazul consumului de droguri.

De asemenea, cercetătorii au descoperit într-un alt studiu, că expunerea cronică la zaharoză poate provoca tulburări de alimentație și conduce chiar la schimbarea comportamentului oamenilor.

Profesorul Selena Bartlett, neurolog la Institutul Universitar de Sănătate şi Inovaţie Biomedicală, susţine că medicamentele utilizate pentru tratarea dependenţei de nicotină ar putea fi folosite pentru a trata dependenţa de zahăr.

„Consumul excesiv de zahăr contribuie în mod direct la creşterea în greutate”, susţine Bartlett. „S-a dovedit de asemenea că ridică nivelul dopaminei care controlează creierul într-un mod asemănător cu multe alte droguri, cum ar fi tutunul, cocaina şi morfina” a adăugat neurologul.

„De asemenea, oamenii care consumă zahăr în exces se pot confrunta cu consecinţe neurologice şi psihiatrice care afectează starea de spirit şi motivaţia”.

„Studiul nostru a constatat că Vareniclina, un medicament care tratează dependenţa de nicotină, poate funcţiona la fel de bine şi în cazul când este vorba despre „pofta” de zahăr, a mai precizat profesorul Bartlett.

Dr. John Menzies, cercetător în centrul Universităţii Edinburgh, a declarat pentru BBC: „Oamenii trebuie să încerce să găsească explicaţii raţionale pentru creşterea în greutate şi să nu mai dea vina doar pe alimentaţie”.

„Se pot găsi multe soluţii de tratament dacă ne gândim la această problemă ca la o dependenţă de comportament, mai degrabă decât ca la o dependenţă de o anumită substanţă.”

Sursa: Independent


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Pană totală de curent electric în România in această iarnă? Explicațiile unui expert în energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here